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  1. 学術雑誌論文
  2. 人間生活学研究
  3. 9号

外来2型糖尿病患者における2年間の食事摂取状況の実態把握

https://unii.repo.nii.ac.jp/records/11
https://unii.repo.nii.ac.jp/records/11
08fea6c1-f5f3-4d0a-8ed1-b3ac0dbb83a4
名前 / ファイル ライセンス アクション
nsk_9_25_35.pdf nsk_9_25_35.pdf (2.2 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2018-04-13
タイトル
タイトル 外来2型糖尿病患者における2年間の食事摂取状況の実態把握
言語 ja
タイトル
タイトル Dietary intake in Japanese outpatients with type 2 diabetes: 2-year follow up study
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 2型糖尿病
キーワード
主題Scheme Other
主題 食事療法
キーワード
主題Scheme Other
主題 食事摂取状況
キーワード
主題Scheme Other
主題 縦断研究
キーワード
主題Scheme Other
主題 Type 2 diabetes
キーワード
主題Scheme Other
主題 Medical nutritional therapy
キーワード
主題Scheme Other
主題 Dietary intakelongitudinal study
キーワード
主題Scheme Other
主題 longitudinal study
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 金胎, 芳子

× 金胎, 芳子

ja 金胎, 芳子

ja-Kana コンタイ, ヨシコ

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堀川, 千嘉

× 堀川, 千嘉

ja 堀川, 千嘉

ja-Kana ホリカワ, チカ

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鶴田, 恵

× 鶴田, 恵

ja 鶴田, 恵

ja-Kana ツルタ, メグミイイズカ ツカサ

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飯塚, つかさ

× 飯塚, つかさ

ja 飯塚, つかさ

ja-Kana ヤマタニ, ケイイチ

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山谷, 恵一

× 山谷, 恵一

ja 山谷, 恵一

ja-Kana カガワ, ヤスオ

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香川, 靖雄

× 香川, 靖雄

ja 香川, 靖雄

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Kontai, Yoshiko

× Kontai, Yoshiko

en Kontai, Yoshiko

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Horikawa, Chika

× Horikawa, Chika

en Horikawa, Chika

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Tsuruta, Megumi

× Tsuruta, Megumi

en Tsuruta, Megumi

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Iizuka, Tsukasa

× Iizuka, Tsukasa

en Iizuka, Tsukasa

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Yamatani, Keiichi

× Yamatani, Keiichi

en Yamatani, Keiichi

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Kagawa, Yasuo

× Kagawa, Yasuo

en Kagawa, Yasuo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 【目的】食事療法は2型糖尿病患者の自己管理に必須であるが、その経年的な実践状況についての検討は不足している。そこで本研究では、2型糖尿病患者における2年間の食事摂取状況の実態把握を行った。【方法】外来に通院する2型糖尿病患者60名 (平均年齢:66.8歳, 男性比率:65.0%) について、食物摂取頻度調査法を用い2014年とその2年後に把握した食品群・栄養素摂取状況を経年的に比較した。【結果】対象者の調査開始時の平均値は、罹病期間:10.2 ± 6.6 年,HbA1c:7.4 ± 1.1 %,BMI(Body Mass Index):23.6 ± 4.4 kg/m2 であった。2年後は、BMI や血糖、血中脂質に有意差はみられず、収縮期血圧のみ調査開始時より高値であった(137.3 ± 13.6 vs. 132.8 ± 14.7 mmHg, p=0.031)。食事摂取状況は、2年間でエネルギー摂取量に有意差はみられなかったが、脂質エネルギー比が増加し(25.8 ± 5.3 vs. 27.3 ± 6.2 %, p= 0.030)、食物繊維摂取量が低下した(13.8 ± 4.6 vs.12.5 ± 3.6 g, p= 0.030)。食品群別では、野菜総量は摂取量が低下し(280 ± 132 vs. 229 ± 114 g, p=0.004)、肉類摂取量が増加した(45 ± 31 vs. 57 ± 48 g, p= 0.029)。調査開始時のHbA1c 値とBMI による層別解析では、HbA1c<7%群で食物繊維と野菜類の総量摂取量が2年後に低値となり(p=0.048, 0.001)、HbA1c≧7%群で脂質摂取量が高値であるが( p= 0.042)、脂質エネルギー比でみると有意差は認められなかった。BMI 25kg/m2 未満群では、脂質エネルギー比が2年間で増加し(p= 0.043)、食物繊維と野菜類の総量摂取量が低下し(p= 0.003, 0.003)、乳類の摂取量が増加した(p= 0.022)。BMI 25kg/m2 以上群は、エネルギーや三大栄養素摂取に有意差は認められず、食品群別で、緑黄色野菜のみ2 年後の摂取量が低値となった(p= 0.008)。【結論】外来2型糖尿病患者の2年間の食事摂取状況の変化が明らかとなった。糖尿病療養状況を考慮した、各患者の食事摂取状況の経時的な把握を行う必要性が示唆された。
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Objective: The dietary intake across the ages of patients with type 2 diabetes is sparse though nutritional therapy is essential for self-managing for diabetes. We aimed to clarify 2-year dietary intake among Japanese individuals with type 2 diabetes from a community hospital-based registry. Methods: This study was analyzed in 60 patients with type 2 diabetes (Men%:65.0%, Age: 66.8y, BMI: 23.6kg/m2, HbA1c:7.4%) using the food frequency questionnaire based on food groups using paired t-test and Wilcoxon signed-rank test. Results: BMI, HbA1c, and serum lipid revels did not show significant difference over 2 years. Systolic blood pressure level in 2 years was significantly high than the value of baseline (137.3±13.6 vs. 132.8±14.7mmHg, p= 0.031). There was no significant difference in mean energy intake and proportions of protein and carbohydrate comprising total energy intake over 2 years. The proportion of fat intake increased (25.8±5.3 vs. 27.3±6.2%, p=0.030) and the fiber intake decreased in the 2 years (13.8±4.6 vs. 12.5±3.6g, p=0.030). As a dietary intake by food groups, vegetable intake was decreased (280±132 vs. 229±114g, p=0.004) and meat intake increased (45±31 vs. 57±48g, p= 0.029) in the 2 years. In addition, among patients who had HbA1c <7%, the intake of fiber and vegetable intakes in 2 years decreased compared with those at baseline (p= 0.048, 0.001), and patients with HbA1c ≥7% had higher fat intake value in 2 years than that of baseline (p= 0.043), though the proportion of fat intake did not show significant difference over 2 years. According to BMI, patients without overweight (BMI< 25kg/m2)raised the proportion of fat intake and milk/milk products intakes (p= 0.043 and 0.022, respectively) and reduced fiber and vegetable intakes (p= 0.003 and 0.003, respectively) in 2 years. The patients with overweight show higher green vegetable intake in 2 years, but the intakes of other nutrients and food group did not significantly changed. Conclusion: Our study clarified the characteristics and change of dietary intake of Japanese outpatients with type 2 diabetes and considering the treatment status would be useful for understanding each dietary intake of each patients with type 2 diabetes.
言語 en
書誌情報 ja : 人間生活学研究

巻 9, p. 25-35, 発行日 2018-03
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1884-8591
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12585279
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者
出版者 新潟人間生活学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Journal Article
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Ver.1 2023-05-15 08:37:19.599982
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